استیتمنت
32 سال از اولین نمایشگاه انفرادی نقاشی محمدعلی بنی اسدی میگذرد. وی در یازده نمایشگاه انفرادیِ گذشته، با جدیت و تلاش، دستاوردهایی به اتمسفر نقاشی معاصر ایران اضافه کرده است. او همواره در جستوجوی پاسخ پرسشهای خود دربارهی رسانهی نقاشی و ظرفیتهای آن است. گسترش خلاقانهی تصویر یکی از مهمترین مؤلفههای خوانش اثر هنری این هنرمند است.
از سویی دیگر اما، مهمترین ویژگی نقاشی این هنرمند، هویت ایرانی آثارش است. از 1356 این مسئله برای وی به موضوعی بسیار مهم و جدی تبدیل شده است که چگونه میتوان در یک اثر هنری، حال و وضعیت یک انسان ایرانی را بیان کرد. اکنون چهل سال از این موضوع میگذرد. رفتار محمدعلی بنی اسدی در چیدمان، کاراکترسازی و رنگگذاری متأثر از فرهنگ غنی تصویری کشور در دورههای مختلف ایران از تمدن کهن تا قاجار است. همچنان که این هنرمند در خلق آثارش، پیوند عمیقی با فرهنگ ایرانی دارد، به دنبال آزمودن فضاهای نو در عرصهی هنرهای تجسمی است و در طی مسیر، از توجه به جریان تاریخ هنر غرب بیبهره نبوده و درصدد کشف و خلق راههای بصری متنوع در آثارش و در نتیجه پاسخ دادن به تاریخ هنر بوده است.
محمدعلی بنی اسدی هنرمندی چند وجهی، ژرفنگر و جامع الاطراف است و بالطبع هنرش هم چند لایه، با مفاهیمی پیچیده، رازآمیز و عمیق است. در دورههایی مشخص، نقاشیهایش سویههای مختلف زیستن را از جنبههای ازلی، آخرالزمانی و اسطورهای به نمایش گذاشتهاند. بدیهی است که این هنرمند در مقام نویسنده و پژوهشگر، جدیت بسیاری در مطالعه و واکاوی ادبیات گذشته و معاصر ایران و جهان داشته است. روایتهای بنی اسدی حاصل تعمق در دانش و ادبیات ایران و جهان و در عین حال در پیوند با مسائل زندگی روزمره است. بهرهگیری از کالیگرافی و خط فارسی همچون صدایی آرام و پیوسته در زیرمتن کارهای دههی 80 خورشیدی این هنرمند، تأثیر متون مهم ادبیات را به ذهن میآورد که در لایههایی از فرمهای تجسمی بروز کردهاند.
در این دوره اما، انسانهایش از صورتهای مثالی و فضای اسطورهای «انسان- حیوان» دور شده و بیش از گذشته اینجایی هستند. آن فضای آخرالزمانی، مرموز و سنگین به اتمسفری انتزاعی با موقعیتی اکنونی با لایههایی از رنگ گذاریهای درخشان و گیرا بدل شده است. واهههای سرد و مرموز جایشان را به ورطههای پیچیده و غریب دادهاند. تمرکز بر فردیت انسان در این آثار اما، در ادامهی همان بررسی و مطالعهی هویت ایرانی است. انسانها نزدیکتر و با چهرهای مشخصتر تصویر شدهاند و حتی میتوان با چهرهها احساس آشنایی و گاه همذات پنداری کرد. محمدعلی بنی اسدی هنرمندی است با ظرافتهای فکری و حساسیت بالا نسبت به جامعه و پیرامونش که همواره در حال پاسخ دادن به موقعیتهای بغرنج زمانهی خویش است. از این رو تأکید هنرمند بر سرنوشت انسانی ایدهی مشترک آثارش است که انسان را در ورطههایی پیچیده، نامشخص و مرموز از زیستن به تماشا میگذارد تا به بیننده اجازهی کشف معناهای بیشتری دهد و بر رمزآمیز بودن اثرش که نمایی از زندگی است تأکید ورزد.
بیوگرافی
محمدعلی بنیاسدی
- متولد 1334 سمنان
- کارشناس ارشد نقاشی
- عضو هیئت علمی (دانشیار) دانشکده هنرهای زیبا، دانشگاه تهران
- نامزد نهایی جایزه جهانی هانس کریستین اندرسن2012 ، 1392-1395
- نامزد چهار دوره جایزه آسترید لیندگرن، 1392
تحصیلات
گزیدهی نمایشگاههای انفرادی
- نمایشگاه طراحیِ «کمی آنسوتر» به همراه نکوداشت و چاپ تمبر یادبود، فرهنگسرای ارسباران، تهران، 1394
- نقاشی، گالری هما، تهران، 1387
- نقاشی و مجسمه، خانه هنرمندان، تهران، 1385
- نقاشی، نگارخانه سعدآباد، تهران، 1383
- نقاشی، گالری آتبین، تهران، 1382
- نقاشی، گالری آریا، تهران، 1381
- نقاشی، گالری الهه، تهران، 1379
- نقاشی، گالری افرند، تهران، 1372
- نقاشی، گالری گلستان، تهران، 1372
- نقاشی، گالری نشر نقره، تهران، 1365
- نقاشی، آتلیه مرحوم ایرج زند، تهران، 1364
- تالیف کتابها و مقالات پژوهشی متعدد درباره طراحی و تصویرگری
- شرکت در بیش از صد نمایشگاه گروهی، جشنواره و فستیوال ملی و بین المللی به عنوان، هنرمند، پژوهشگر و داور